Onderhandse lening contract voorbeeld

980x400

Onderhands geld-lenenEr zijn verschillende manieren om geld te lenen. 1 van deze manieren is de zogeheten onderhandse lening. Hierbij leent u geld van vrienden of familie. Het grote voordeel hiervan is dat er geen notariskosten bij van pas komen. Daarnaast zit u niet met het probleem van een eventuele negatieve BKR. Vele mensen vinden het risico van geld lenen bij een bank of andere geldverstrekkers te hoog.

980x400

Wat is een onderhandse lening?

Bij een onderhandse lening gaat nu niet in zee met banken om geld te lenen, maar met partijen waarmee u zelf kan onderhandelen. Ook over voorwaarden van de lening kunt u zelf gaan onderhandelen. Niet alleen geld lenen van familie of vrienden valt onder een onderhandse lening, ook het financieren van een huis kan onder een onderhandse lening vallen. Dit komt omdat er geen sprake is van notariskosten en u hoeft de lening ook niet in te schrijven bij het openbare register. Dan is er nog een groot voordeel, deze werd eerder al genoemd en dat is dat er geen sprake is van BKR toetsing. Het kan namelijk voorkomen dat u een BKR registratie op uw naam heeft staan en dan zou geld lenen erg lastig of duur worden. Hier hooft u bij een onderhandse lening geen zorgen over te maken. Dat is dus in ieder geval een groot voordeel. In de meeste gevallen van een onderhandse lening kunnen de gegevens bij het BKR geen eens worden opgevraagd.

Waarom een onderhandse lening afsluiten

Wanneer u geld nodig heeft kan het een goede keuze zijn om een onderhandse lening af te sluiten. Met een onderhandse lening kunt u namelijk veel geld besparen. Een voorbeeld van een onderhandse lening is dat u geld aan uw kinderen leent en afspreekt met ze dat ze elke maand een vast bedrag terug betalen, of u spreekt met ze of dat ze na hun studie het geld terug moeten betalen. Er zijn meerdere mogelijkheden en dit zal ook van de gezinssituatie afhangen wat de voorwaarden zijn. Het kan ook voorkomen dat uw kinderen op dit moment niet zoveel geld hebben en dit later mogen terug betalen zonder rentes als ze een vaste baan hebben.