Hoeveel Kan Ik Lenen Hypotheek?

lenen hypotheekAls je besloten hebt een huis te kopen is het belangrijk alle feiten voor jezelf op een rijtje te hebben alvorens je de vraag ‘hoeveel kan ik lenen?’ kunt beantwoorden. Als je goed inzicht hebt in je financiële situatie kun je als vanzelf uitrekenen wat je nodig hebt en wat je zou kunnen lenen. Hiervoor zijn op het internet speciale rekenformules te vinden. Ook de bank zelf kan je hierbij helpen. Op grond van enkele basisgegevens wordt een berekening gemaakt, waaruit zal blijken hoeveel geld je te besteden hebt en hoeveel je zult moeten lenen. Je kunt niet zomaar zelf bepalen hoeveel geld je wilt lenen bij de aanschaf van een woning.

980x400

Hierbij wordt onder andere gekeken naar de hoogte en zekerheid van je inkomen

Het is belangrijk dat je over een vast contract bij je werkgever beschikt, zodat je kunt aantonen dat je inkomen stabiel is. Ook zal er gekeken worden naar het inkomen van je partner en je gezinssituatie. Verder zal in de berekening worden meegenomen wat je maandelijkse vaste lasten zijn, om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen.

Indien er nog lopende leningen of schulden zijn

Dan zullen deze ook worden besproken en geëvalueerd. Soms is het mogelijk deze bij wijze van overschrijving mee te nemen in de hypothecaire lening. Door de vaste lasten en overige terugkerende kosten af te trekken van je inkomen, wordt steeds inzichtelijker wat je per maand overhoudt en wat je dus eventueel zou kunnen betalen om de hypotheek af te lossen.

Om een vraag als hoeveel kan ik lenen te bepalen

Daar spelen dus veel factoren een belangrijke rol. Het is goed om deze gedegen en in alle rust te overwegen, om tot een goede beslissing te komen. Zo voorkom je onverwachte en ongewenste verrassingen en hoef je niet meer te betalen dan je kunt opbrengen.