Doorlopend Krediet Rente Berekenen

980x400

geldEr zijn diverse mogelijkheden bij het lenen van geld. U kunt geld lenen door middel van het afsluiten van een hypotheek, door huurkoop, spaarkrediet of via een persoonlijk lening. Al deze mogelijkheden hebben hun voordelen en nadelen. Daarom is het lastig om de juiste te kiezen. Met dat in gedachte is het handig om te weten dat een doorlopend krediet de meest voorkomende leen vorm is.

980x400

Het bedrag In delen of geheel op nemen

Het grootste voordeel van een doorlopend krediet is dat u het geleende bedrag in zich geheel of in delen kunt opnemen gedurende de looptijd. Er wordt alleen rente berekend over het openstaande bedrag. Deze rente dient later terugbetaald te worden.

Simpel te wijzigen

Wanneer u een doorlopend krediet afsluit, worden zowel de rente en de theoretische looptijd vastgesteld in de overeenkomst. Dit is een contract vorm die van beide partijen de belangen behartigt. Nog een groot voordeel van een doorlopend krediet is de soepelheid van het contract. Mocht het om de ÈÈn of andere reden toch anders lopen dan gedacht kunt u het contract simpel aanpassen. Ook uw gegevens zijn simpel te veranderen. Het verloop van een doorlopend krediet wordt ook nooit schriftelijk vastgesteld en is helemaal afhankelijk van de situatie.

De rente over de lening

Zoals bij elke lening vorm heeft ook een doorlopend krediet nadelen. Het rentebedrag dat wordt vastgesteld is ten opzichte van bijvoorbeeld een hypotheek een stuk hoger. Ook is de rente van een doorlopend krediet een stuk hoger dan bij een persoonlijk lening. De grootste reden hiervan is dat de geldverstrekker een groot risico neemt met een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening en een hypotheek wordt er vaste voorwaarden afgesproken en deze zullen tijdens de looptijd niet meer gewijzigd woorden.

Maandelijkse aflossing

Normaal gesproken vindt de aflossing maandelijks plaats. De uitgangspunt dat bij een doorlopend krediet wordt genomen is twee procent van het kredietlimiet. Dit bedrag zult u maandelijks moet betalen. Dit staat overigens wel vast in de overeenkomst. Wanneer u het geleende bedrag eerder zou kunnen afbetalen is er in tegenstelling tot veel andere lening vormen geen spraken van een boete.

Bureau Krediet Registratie (BKR)

Omdat het Bureau Krediet Registratie (BKR) alle leningen nauwlettend in de gaten houdt wie er wel en niet het geleende bedrag heeft terug betaald, wordt ook een doorlopend krediet bij het BKR genoteerd. Dit is voor de geldverstrekkers handig om te weten met wie ze in zee gaan. Voor geldverstrekkers wordt een doorlopend krediet gezien als een risicovolle lening vorm. Het is immers nooit zeker of het geleende bedrag zal worden terug betaald.